ע.ר 580163186
4th European Transcultural Nursing Association (E.T.N.A) International Conference 2015
בתאריכים 28-30 ביוני 2015 התקיים כנס בינלאומי בסיעוד בנושא רב תרבויות. הכנס התקיים ב Budapest- (בבודפשט-הונגריה).
כנס זה התקיים בחסות הגוף האירופאי העולמי לרב-תרבויות בסיעוד Europe Transcultural Nursing Association (E.T.N.A) אשר נוסד בשנת 2005. המחשבה על הקמת הגוף- ETNA נבעה בעיקר בעקבות עלייה מתמדת של מהגרים למדינות השונות בתוכם גם אירופה. גוף זה שם לעצמו מטרה לקדם ולהעמיק בנושא הרב –תרבויות ולשפר את איכות השירות למטופל ולמשפחתו.
לכנס הגיעו אחיות מכל העולם ובכללם גם מישראל. הוצגו מגוון מחקרים שעסקו בנושא רב-תרבותיות מהיבטים שונים, מתחום החינוך, הקהילה, בתי חולים כלליים ופסיכיאטריה. הרגשנו גאווה עצומה כנציגות ישראל ונציגות הסיעוד הפסיכיאטרי. רק לסבר את אוזניכם היו 20 נציגים מישראל זאת לעומת שני נציגים מארה"ב, שניים מאנגליה, 3 מהונגריה וכד'.
בחסות העמותה לסיעוד פסיכיאטרי בישראל בוצע מחקר על ידי שגית דהן ממרכז לבריאות הנפש לב השרון. המחקר עסק בהפעלת תוכנית הכשרת אחיות פסיכיאטריות בעבודתן עם מטופלים יוצאי אתיופיה. מטרתו לשפר מיומנויות תקשורת, ידע ומודעות בנושא התרבות האתיופית. מחקר זה הינו מחקר חלוץ בסיעוד פסיכיאטרי.
המחקר התקבל להרצאה פרונטלית בכנס. מאחר והיה היחיד בתחום הפסיכיאטריה הוא הוצג באולם המליאה בפני כל המשתתפים בכנס, והוצג בשפה האנגלית על ידי נציגות העמותה לסיעוד פסיכיאטרי אשר נשלחו לכנס, שגית דהן ממרכז לבריאות הנפש לב השרון ויהודית פרגר ממרכז לבריאות הנפש מזור. (מצ"ב תקציר המחקר שנשלח לכנס מתורגם לעברית).
תודה שאפשרתם לנו לנסוע ולהשתתף בכנס מיוחד זה
שגית דהן מפקחת קלינית מרכז לבריאות הנפש לב השרון
יהודית פרגר מרכזת הדרכה ופתוח צוות מרכז לבריאות הנפש מזור
שיפור הכשירות התרבותית בקרב אחיות בריאות הנפש בעבודתן עם יוצאי אתיופיה.
תקציר
אוכלוסיית ישראל מגוונת מבחינה תרבותית, בשל כך נותני שירותי הבריאות בכלל והאחיות בפרט חשופים באופן קבוע לתרבויות רבות. קהילת יהודי אתיופיה מהווה קבוצה אתנית ייחודית בחברה הישראלית. שירותי הבריאות בישראל עמדו מול אתגר לא פשוט עקב סוגים חדשים של מחלות וחולי, שלא היו מוכרים קודם לעולם המערבי. בכדי לספק טיפול טוב ומותאם תרבותי יש צורך שלמטפל תהיה כשירות תרבותית הכוללת מודעות תרבותית, ידע תרבותי ומיומנות תרבותית.
מטרת המחקר הייתה לבחון את יעילות ההכשרה לשיפור הכשירות התרבותית בקרב אחיות בריאות הנפש בעבודתן עם יוצאי אתיופיה.
בחינת יעילות ההכשרה נערכה באמצעות מחקר ניסויי השוואתי פרוספקטיבי אשר כלל מדגם נוחות של אחיות בריאות הנפש ממספר מרכזים רפואיים בארץ. המחקר התנהל במרכז הרפואי לבריאות הנפש לב-השרון מינואר 2013 ועד ינואר 2014. המדגם כלל קבוצת מחקר (n=17), בה התבצעה הכשרה לשיפור הכשירות התרבותית וקבוצת השוואה (n=17), ללא הכשרה. הועבר שאלון מובנה לדיווח עצמי, לפני ולאחר ההכשרה.
תוצאות המחקר הראו כי לא נמצאו הבדלים בין קבוצת המחקר וקבוצת הביקורת לפני ההכשרה מבחינת הכשירות התרבותית והנתונים הסוציו דמוגרפיים.
קבוצת המחקר גילתה שיעורי ידע תרבותי, מודעות תרבותית ומיומנות תרבותית גבוהים יותר באופן מובהק לאחר ההכשרה בהשוואה לדיווחיהם לפני ההכשרה. ממצאים אלה הצביעו על כך שההכשרה הצליחה לחולל שינוי חיובי במידת המודעות התרבותית, הידע התרבותי והמיומנות התרבותית של משתתפי ההכשרה.
מהתוצאות עולה כי נמצא הבדל מובהק בין קבוצת המחקר לקבוצת הביקורת במידת המודעות התרבותית והמיומנות התרבותית לאחר ההכשרה. ההכשרה חוללה שינוי חיובי במידת המודעות התרבותית והמיומנות התרבותית של משתתפיה.
בנוסף, נמצא כי על פי תפיסת האחות ההכשרה תרמה באופן מובהק לשיפור רמת הכשירות התרבותית שלה. וכן, תפיסת האחיות את השפעת רמת ההשכלה על יכולתו לתת טיפול מותאם תרבותית גדלה באופן מובהק לאחר ההכשרה לשיפור רמת הכשירות.
מתוצאות המחקר עולה כי ההכשרה לשיפור הכשירות התרבותית שיפרה בצורה מובהקת את כשירותן התרבותית של אחיות בריאות הנפש אשר השתתפו בהכשרה.
לאור זאת, חשוב שאחיות תעבורנה הכשרה לשיפור הכשירות התרבותית שלהן, על מנת לתת שירות הולם יותר למטופלים ממוצאים אתניים שונים.